Cephede fare istilası! Rusya ile Ukrayna’nın ‘ortak düşmanı’ oldular

Neredeyse 2 yıldır süren Ukrayna-Rusya savaşında kış şartlarının tüm cephe hattında etkili olması, her iki ordu için de ortak bir ‘düşman’ yarattı. Sayıları binleri bulan fareler uyku tulumlarının içine sızarak askerleri ısırıyor, askeri teçhizatları kemiriyor, tüm gıda stoklarını ise adeta hiç ediyor. İşte bu tehlikeye karşı bulunan çözüm.

Ukrayna-Rusya savaşı tüm şiddetiyle devam ederken, kış koşullarının bastırması sebebiyle cephe genelinde her iki tarafın mücadele etmesi gereken yeni bir ‘düşman’ daha ortaya çıktı: Doğa koşulları. Bahar ve yaz aylarında da sıkıntı yaratan hava ve çevre şartları, kış ayının gelmesiyle birlikte her iki tarafı neredeyse hareket edemez hale getirdi. Yoğun çamur, zırhlı araçlar ve tanklar başta olmak üzere askeri araçların hareket kabiliyetini kısıtladı, aşırı soğuk ise cephede çarpışan askerler için büyük bir sınav haline geldi. Tüm bunlara mevzileri ve toplanma noktalarını yılan, fare ve çeşitli hayvanların basması da eklenince cephe şartları iyice zorlaştı. Mevzilerin fare ve yılanların istilasına uğramasının ardından ise hem Ukrayna hem de Rusya cephe hattı boyunca önlemler almaya başladı.

‘GENERAL KIŞ’IN ASKERLERİ FARELER

Tarih boyunca Avrupa’dan Rusya’ya gerçekleştirilen askeri seferler sırasında birçok zorluk yaşandı. Önce Napolyon, ardından Adolf Hitler’in Rusya üzerine gönderdiği devasa ordular, özellikle kışın çetin geçmesi ve zeminin çamurlaşmasıyla büyük kayıplar verdiği için seferler başarısızlıkla sonuçlandı. Özellikle İkinci Dünya Savaşı’nda Alman ordusunun Rusya kuşatmalarından başarısızlıkla dönmesinin ardından mevsim şartlarının ne kadar kritik rol oynadığını ifade etmek için ‘General kış’ ve ‘General çamur’ tabirleri ortaya atıldı.

‘General kış’ ve ‘General çamur’ yıllar sonra Ukrayna-Rusya savaşında tekrar ortaya çıktı. Ancak bu kez mücadelesini hem Rusya hem de Ukrayna’ya karşı sürdürüyor ve bu mücadelenin önemli ‘askerlerinden’ biri de fareler oldu.

Yiyecek stokları ve sıcak ortam sebebiyle askerlerin barınak olarak kullandığı alanları, mevzileri mesken tutan fareler, aynı zamanda zırhlı araçların içine girerek cephe genelinde hem Rusya hem de Ukrayna orduları için tehdit haline geldi. Sayıları binleri bulan farelerin kablolar ile teçhizatların bazı kısımlarını kemirerek zarar veriyor, askerler için stoklanan gıda ürünlerini kullanılamaz hale getiriyor. Bu nedenle cephe genelinde salgın hastalıklara sebep olmasından da endişe ediliyor. Yine farelerin mevzilerde yoğunlaşması sebebiyle onları avlamak için bölgeye gelen yılanlar da askerleri ciddi sıkıntıya sokmuş durumda.

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda montunu silkeleyen Ukraynalı askerin montunun içinden onlarca fare fırladı.

MEVZİLER KEDİLERE EMANET

Cephe hattında bulunan bazı askeri birlikler farelerle başa çıkabilmek için kedileri kullanmaya başladı. Siperlerde, barınma alanlarında serbest bırakılan kedilerin, fareleri ve dolayısıyla yılanları da uzaklaştırması bekleniyor. İngiliz ‘The Mirror’ gazetesinde yer alan haberde, Ukraynalı askeri kaynakların da fare istilasını doğruladığı belirtilerek, “Cepheden çekilen çok sayıda görüntü, kemirgen ve yılan istilasının hem Ukrayna ordusu hem de Rus birlikleri için ciddi bir sorun haline geldiğini gösteriyor. Uyku tulumlarının içinde veya şiltelerin altında yılan, fare bulan askerler oldu. Özellikle fare yoğunluğu çok fazla. Askerlerin uykusunu bozuyor, onları ısırıyor, yiyeceklerini yiyor ve teçhizatları hatta silahlarını kemiriyorlar” ifadelerine yer verildi.

Askerlerin dinlenmek için kullandıkları alanlar da fare istilası altında

Fare istilasıyla ilgili konuşan bir Ukrayna askeri ise, “Uyandığınızda uyku tulumunuzun içinde fareler görmek veya parmaklarınızın fareler tarafından ısırılması pek hoş bir şey değil” şeklinde konuştu.

Ukraynalı askerlerle daha önce yapılan röportajlarda da cephede bulunan hayvanların askerler için çok önemli yardımcılar olduğu söyleyerek, “Kedi ve köpeklerle aramızda kazan-kazan ilişkisi var. Kedilerin olduğu yerde birçok şey yolunda gidiyor. Köpekler ise bizi uyarmak konusunda çok başarılı. Onlar alarm gibiler. Bizden daha iyi görebildikleri ve duyabildikleri için düşmanı bizden önce fark edip tepki verebiliyorlar” demişti. Cephede bulunan hayvanların, kendileri için moral ve motivasyon kaynağı olduğunu da belirten askerler, “Onlar antidepresan gibiler. Ruhunuzu iyileştirirler” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir